Isnin, 24 Ogos 2009

AYAM GORENG LADA HITAM

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam dipotong 12(dicuci bersih dan ditos airnya)
1 sudu makan rempah kari ayam/daging
2 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk kasar)
2 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan gula pasir
sedikit garam dan lada sulah

Minyak untuk digoreng ayam

Cara-caranya:
1.Gaulkan potongan ayam bersama-sama bahan-bahan yang lain sehingga rata.
2.Perapkan selama lebih daripada 3 jam supaya bahan-bahan tadi meresap ke daging ayam.
3.Goreng ayam yang telah diperap di dalam minyak panas. Buka api sederhana sahaja.


Rating : 5/5
Resipi ini diubah suai daripada resipi yang diambil daripada satu daripada buku-buku masakan.
Menurut Semut Biru, ia lebih sedap daripada ayam panggang lada hitam Giant. Isinya pula lembut dan mudah dikunyah kanak-kanak dan tidak kering selepas digoreng. Alhamdulillah!

Boleh dimakan dengan sendirinya, atau dengan sos atau bersama-sama dengan pelbagai masakan nasi.