Selasa, 31 Mac 2009

SUP AYAM LABU

Bahan-bahannya:

1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 keping dada ayam
3 biji cendawan butang - dihiris tipis
1 biji tomato - dipotong dadu
50g Labu butternet - dipotong dadu
3 sudu teh tomato puri
3 sudu teh tomato sos
secubit garam - untuk rasa
1 sudu teh gula
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan campuran dedaun (untuk masak bolognaise)
500ml air


Cara-caranya:

1. Tumiskan hirisan bawang putih, bawang merah, bawang besar dan campuran dedaun.
2. Masukkan tomato, cendawan, labu, tomato puri, sos tomato, ayam dan air. Gaul dan biarkan mendidih atas api yang kecil.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul dan rasa menurut citarasa masing-masing.


Boleh dimakan sebagai berikut:
1. Bersama-sama nasi, pasta atau mi.
2. Begitu sahaja (disarankan masukkan 2 biji kentang dipotong 4 atau 6 sebagai pengganti nasi atau pasta atau mi untuk zat karbohidrat

Tiada ulasan: