Khamis, 13 November 2008

LEMAK PUCUK UBI

Bahan-bahannya:

1 batang serai - diketuk
200ml santan
500ml air
Pucuk ubi - direbus dan ditos terlebih dahulu untuk menghilangkan kepahitannya
Minyak untuk ditumis
Garam

***Bahan-bahan untuk dikisar/ditumbuk:
Segenggam ikan bilis
3 biji bawang putih
3 biji bawang besar
1 biji buah keras
1/2 batang serai
*********************************


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan serai yang diketuk.
2. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk/dikisar sehingga garing.
3. Masukkan air, santan dan pucuk ubi yang telah direbus. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa.


Saranan yang lain:
1. Enak jika dimakan dengan nasi dan ikan asin atau telur asin. Kalau sedemikian, boleh kurangkan garam pada lauk lemak ini.
2. Jika lada tidak digunakan, bolehlah makan dengan sambal belacan.
3. Boleh diberikan kepada anak-anak kecil.


Rating: 4.5/5
Resipi ini telah diubah-suai daripada resipi sebenar yang diberikan oleh pembantu Ummu Danial/Harith yang berasal daripada Batam. Resipi sebenar menggunakan/tidak menggunakan bahan-bahan yang berikut:

Bawang merah, bukan bawang besar;
Udang kering, bukan ikan bilis;
Tiada lada digunakan.

Tiada ulasan: