Ahad, 9 November 2008

SOS BOLOGNAISE

Bahan-bahannya:

3 biji bawang besar (yang sederhana)- dipotong dadu
3 biji tomato - dipotong dadu
1 biji kentang - dipotong dadu
100g daging cincang
1 tin 'Tomato Sauce' DelMonte
1 helai daun basil
1 sudu kecil daun oregano
1/2 tin cendawan butang - dihiris
1/2 tin cendawan 'straw'(merang) - dihiris
Minyak
Gula
Garam
Air


Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu. Tumis sehingga bau wangi.
2. Masukkan dedaun oregano dan basil, daging cincang, tomato dan kentang. Tambahkan sedikit air sehingga ia menutupi bahan-bahan tadi. Biarkan sehingga daging empuk, dalam 15-20 minit.
3. Masukkan sos tomato Delmonte. Masukkan gula dan garam secukup rasa.


Saranan yang lain:

1. Jika ada yang tidak suka makan bawang besar dan tomato, boleh dikisar berlainan.
2. Sos Bolognaise ini boleh dimakan bersama-sama spageti, roti Perancis atau nasi sebagai 'Baked Rice'.


Rating: 4/5

*Resipi ini diambil daripada pembantu Ummu Danial & Harith

Tiada ulasan: