Khamis, 13 November 2008

RENDANG DAGING

Bahan-bahannya:

250g daging lembu/kambing dipotong dadu (5cmX5cm)
2 sudu makan rempah daging
5 biji lada merah/lada kering - dikisar
3 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
3 biji bawang merah - dikisar
3 helai daun limau - dikisar
1 batang serai - 1/2 dikisar, 1/2 diketuk
1 helai daun kunyit
1 sudu makan kerisik
50ml santan
100ml air
minyak
garam


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai yang diketuk sehingga naik harumnya.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan juga daun kunyit. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan kerisik, rempah daging, daging, air dan separuh daripada santan. Masak sehingga daging empuk dan rencah menjadi pekat.
4. Masukkan santan yang lebih serta garam secukup rasa. Biarkan hingga mendidih dan padamkan api.


Rating: 4.5/5
Resipi ini asalnya daripada ibu Hains. Jazakillah!

Tiada ulasan: